Wet Animal - Wet Animal

[2005][Escapi Music]

Rick Wartell grundade legendariska Chicago-bandet Trouble redan 1977. Efter ett antal album, och efterföljande status som grundare av hela doom-genren, gick bandet i graven 1995. Direkt därefter startade Wartell och Trouble-kollegan Ron Holzner bandet Wet Animal tillsammans med sångaren och gitarristen Shane Pasqualla. Efter drygt tio år har Ron bytts ut, Wartell dragit igång Trouble igen (nytt album under början av 2006) och äntligen fått tummen ur beträffande Wet Animals debutalbum.

Emellanåt ligger det väldigt nära Trouble (konstigt vore det annars), men även Alice In Chains dyker upp i bakhuvudet ett flertal gånger. Ett visst släktskap med svenska The Quill anas också här och där. Kanske framförallt i Shane Pasquallas röst som påminner en hel del om Magnus Ekwall. Men egentligen kan man nöja sig med att kalla det hela för klassisk hårdrock med rötterna i 80-talet. Med tillägget: varierat.

Just variationsrikedomen är förmodligen Wet Animals största styrka. Öppningen med Trouble-riffiga örhänget ”So Alone” är en i det närmaste klockren öppning. Även andra spåret ”Lost In My Head” andas en hel del Trouble, men med tidigare nämnda Alice In Chains-vibb närvarande. Det låter fantastiskt bra för att tala klarspråk. Allra bäst är dock Wet Animal när man sänker tempot som i förföriska ”Left Behind” (som nästan får mig att tänka på Badlands) och skönt drivande ”Fade Away”.

Att en platta som fått så lång tid på sig att mogna fram, låter bra, är i sig inte så konstigt. Men det är ändå överraskande hur välbalanserat det hela framstår. Nästan tidlöst. Och det gör, i vissa avseenden, Wet Animal till ett intressantare band än Trouble idag. Något som publiken givetvis kommer att strunta högaktningsfullt i. Risken finns därför att detta blir ett isolerat släpp utan vare sig uppföljare eller turnéer. Hoppas att jag har fel. Wet Animal är lysande.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna