Wintersun - Wintersun

[2004][Nuclear Blast]

När Ensiferums frontman Jari Mäenpäa beslöt sig för att lämna den finska gruppen, vättes nog en del fans ögonglober av tårar. Nu är det äntligen dags att torka bort dessa. Vintersolen är här och den skiner klarare än någonsin och de en gång våta ögonen bör vara torra som sand efter solens intrång. ”Beyond The Sunset” inleder snabbt som vinden och efter ett - i mitt tycke - Bal Sagoth-influerat tal sätter Mäenpäa fart på stämbanden. Det growlas, det är melodiöst och det är omöjligt att inte dra paralleller till band som – just det – Ensiferum och Children Of Bodom.

Musiken som utformar sig på skivan vandrar nästan hela tiden längs den melodiska dödsmetallens snåriga stig. Det finns dock undantag, som i låt nummer fem,”Death And Healing”. I detta episka spår där tunga riff går hand i hand med akustiska gitarrtoner, använder Jari sin normala röst och refrängen låter ödesmättad men samtidigt bedårande stämningsfull.

Albumet ger prov på allt från folk- till death metal och tillsammans blir det till något alldeles fantastiskt. Mäenpäa hanterar samtliga instrument tillika programmeringar själv. Förutom slagverken vilka får sin beskärda del av bankande ifrån Kai Hahto (Rotten Sound). Gitarrsolona, sångharmonierna, synthdelarna, trummorna ja allt är perfekt in i minsta detalj och detta är utan tvekan det hittills bästa skivsläppet som Finland har vaskat fram år 2004. Tyvärr så kan skivan te sig lite tröttsam om man sträcklyssnar länge och således når den inte ända fram till solen, men den slickar åtminstone dess allra närmaste strålar.Johan

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna