Yargos - To Be Or Not To Be

[2005][Locomotive]

Yargos är ett, för mig okänt, tyskt Prog Metal-band sammansatt av en rad mer eller mindre kända musiker. Enligt bandets hemsida har Yargos funnits sedan 1973, men det är först nu när de värvat in sångaren Andrew ”Mac” McDermott, sångare i Treshold, som de släpper sitt debutalbum To Be or not To Be!

Det ska erkännas direkt att jag aldrig varit särskilt förtjust i progressiva band, vilket också gjort att jag undvikit att lyssna på hela genren. Därför blir jag också positivt överraskad när To Be or not To Be snurrar igång. Skivan är välkomponerad med en bombastisk ljudbild, där både diskreta syntmelodier och symfoniska inslag gömmer sig. Dock är det sången som imponerar mest, sången som sköts av Mac samt vokalissan Anca Graterol låter riktigt bra, oavsett om de sjunger tillsammans eller var för sig. De bästa låtarna återfinns på skivans början, inledande ”The Guildes Cage” samt ”Why?” är två av plattans vassaste spår med riktigt starka refränger. En annan favorit är ”Human Nature” som med spännande melodier och allsångsvänlig refräng snabbt fastnar i huvudet. Slutet av plattan påminner mig dock om varför jag vanligtvis undviker progresiv metal – det är rörigt! I min smak är det alldeles för mycket finesser, skumma gitarriff, konstiga taktbyten och svaga refränger.

Trots detta tycker jag att To Be or not To Be är en trevlig upplevelse. Om bandet blir något produktivare kan jag tänka mig att ta del av musiken igen, i en förhoppningsvis inte allt för avlägsen framtid! Du som gillar rörig, alltså progressiv, musik råder jag att ta en närmare titt på denna skiva, hos dig kanske den får ett starkare betyg? Per Fredin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna