Zao - The Funeral Of God

[2004][Roadrunner]

Uttalat kristna band har av tradition inte lyckats vidare bra när det gäller metallbestruken musik. Och går man steget längre – d v s mot death metal – blir det mest löjligt. Minns med viss rodnad en platta med bandet Believer där en korgosse med ansträngd rosslarröst försökte få mig att välja den rätta banan. Och det blir ungefär som att fria till den man älskar med lunginflammation och 40 graders feber. Fånigt, malplacé och ytterst märkligt. I himlen är det änglakörer som gäller och därmed basta!

Zao är däremot något så underligt som ett kristet band, med en monsterdiggare på sång, som faktiskt levererar riktigt fläskiga tongångar. Jag kan väl i och för sig fortfarande tycka att det känns lite skumt att de heliga krafterna nyttjar ett så brutalt röstläge. Men om man ser till musiken och (vilket man givetvis bör) betraktar rösten som ett instrument är Zao emellanåt fullständigt lysande.

”The Funeral Of God” är en konceptplatta som i korta drag handlar om att gubben med skägget fått nog och lämnar mänskligheten åt sitt öde. Och trots att jag inte sitter inne med texterna på pränt, låter konceptet klart intressant. För att inte säga relevant i våra tider av terror och annat vansinne.

Om man ska dra några direkta paralleller till andra band ligger Carcass kring ”Heartwork” närmast. Till stor del beror detta på Dan Weyandts okristligt (sic) brutala röst. Men även riffen och rytmsektionen har en hel del gemensamt med de brittiska obducenterna.

Zao når dock inte riktigt ända fram och förmodligen är det kyrkans fel. Att spä ut ultrabrutal dödsthrash med poppig mjäksång är ungefär lika festlig som att blanda ut en 40% Absolut med pissljummet kranvatten. ”The Funeral Of God” är trots detta ett av årets hittills intressantaste släpp och rekommenderas varmt.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna