Intervju med Tobias Sammet, sångare och låtskrivare i Edguy

Sju studioalbum med Edguy, två soloplattor via Avantasia, liveskiva, dvd, flertal EP:s, otaliga spelningar runt jordgloben och diverse gästskrålande är facit av Tobias Sammets snart tio år i rampljuset. En raketkarriär som lett fram till nya fullängdaren ”Rocket Ride” och en ännu större stageshow för fansen att se fram emot. Mer klassiskt hårdrocksstuk och fler fläskiga refränger på en platta som mångsysslaren Sammet drypande av ironi benämner som det bästa stycke musicerande sedan The Beatles ”Sgt Pepper Lonely Heart Club Band” om han får uttrycka sig fritt. Inför skivreleasen denna gång har ”Tobi” inte bara sjungit, spelat keyboard och skrikit in ett gitarrsolo(!); Han har även fått en släng av döden, något som lyckligtvis var kortvarigt…

Bland clowner och superhjältar

Tobias Sammet är ingen stor person i det avseende att han troligen får söka sig till barnavdelningen när han letar nya kläder, men han har likväl en enorm personlighet. Allt från att rätta till frisyren i hotellets hiss inför fotograferingen med Close-Up till att flörta med de kvinnliga receptionisterna görs med en rockstjärnas glödande charm och ständigt med glimten i ögat. Vänner av Edguy har fått smaka på den tyska komiken vid åtskilliga tillfällen och nya skivan är inget undantag med titlar som ”Fucking with Fire”, för att inte tala om det serietidningsinspirerade omslaget med narrar, missiler och himlakroppar i skrikiga färger:
   - När vi fått klartecken för att släppa Superheroes-EPn så inbjöd det oss att ha superhjältar på framsidan, men eftersom ingen var särskilt sugen på fotosessioner med tajta trikåer som ändå bara skulle ha sett billigt ut, så kallade vi in en serietecknare som fixade biffen, lite i Kiss ”Destroyer”-anda. Hälften av fansen blev positivt överraskade av målningen medan resten tyckte det var avskyvärt horribelt, så vi testade ånyo med samma tecknare för ”Rocket Ride” och resultatet på fronten var det mest fåniga han kunde åstadkomma på det här temat. Om det är något band som kan ha ett sådant artwork på en power metal-skiva och komma undan med det så är det förmodligen Edguy, skrattar Sammet. Man måste ju testa gränserna och glöm inte att vi är ett hiskeligt provocerande och illasinnat hårdrocksband som kan skita i vad folk tycker. Jo, jo…
Bara för att omslaget inte direkt vrålar seriositet, så kan man misstänka att Edguy blivit mer tramsiga musikaliskt sett, men Tobi hävdar bestämt att musiken och lyriken ligger på samma nivå som tidigare:
   - Det är ingen skämtskiva, framsidan till trots. Jag menar, "Hellfire Club" hade ett väldigt hårt omslag i jämförelse men den skivan var inte 100 % allvar rakt igenom. Nya skivan kanske innehåller en 2-3 låtar som har ”goofy lyrics”, men visar i stort bara en ny sida av Edguy som funnits där sedan starten. Nya omslaget representerar inte nya Edguy och nästa skiva kommer förmodligen frontas av något helt annat. Kanske en naken kvinna, kanske en ko? Kanske en naken ko eller en naken kvinna på en naken ko? Kanske en demon eller drake…eller troligtvis inte en drake för det har redan gjorts av alla andra.
Ja, nog finns det idéer alltid. Personligen tippar undertecknad att nästa platta kommer prydas av något i stil med en naken clowndrake…

Den sjätte medlemmen

På dvd-släppet till ”Superheroes” kan man se ett avslappnat Edguy spela in musiken tillsammans i monsterproducenten Sascha Paeths (ex-Heaven’s Gate) studio, något som tydligen gått väldigt smidigt:
   - Musiken på plattan reflekterar förhoppningsvis det lätta flow vi hade under inspelningen. Ingenting är frampressat, allt är precis som det ska vara och känslan av att det här är något vi vill, istället för måste, göra är närvarande genom hela albumet. Det som var annorlunda, och gjorde det lättare den här gången, var att vi hade en producent med oss under hela inspelningstiden: Sascha. Det var en väldigt lång inspelningsprocess, då vi var tvungna att lämna studion vid flera tillfällen för liveshower, men Sascha var i studion hela tiden och arbetade med vårt material, arrangerade, mixade och kom med egna idéer. Vi ville ha lite nya influenser och Sascha blev vår kreativa idéspruta som skapade nya element i det sound vi alltid har haft. Dessutom är han en jäkligt trevlig och ansvarstagande kille som står ut med vår humor.

Låtarna på ”Rocket Ride”-promon som cirkulerar bland recensenter runtom i Europa just nu är, liksom andra promotion-plattor från Nuclear Blast, avbrutna någon gång i minuten av en förfärligt irriterande och uttråkad tyskbrytande Arnold-stämma som berättar att jag lyssnar på Edguys nya skiva, bara så att man inte skulle råka glömma.
   - Ha ha! Ja, det är också Sascha och han låter så entusiastisk som han orkar efter tio månader i studion med oss andra idioter, menar Tobi.

<< Tillbaka till Intervjuer | Fortsättning på intervjun >>